Zgodba o uspehu

Prva zasedba Primorskih fantov se je srečala 1974 leta. K osnovnemu triu (Pino Vežnaver, Bogdan Fras, Branko Bembič) se je v naslednjih letih priključilo kar nekaj članov: Darinka Eler, Ivan Kajba in Danica Potočnik. Svojo pravo ustvarjalno pot pa začne ansambel 1988. leta ob srečanju z g. Tomažem Tozonom, ki je bil tudi producent večine glasbenih izdelkov in s prihodom Bogdana Gerka, ki postane vodja ansambla. 1990. leta se ansamblu priključi klaviaturist Ivan Fortuna, 1992. pa pevka Ivica Vergan. V tem obdobju je ansambel prejel kar nekaj festivalskih lovorik: Števerjan, Ptuj, Vurberk, Vesela Jesen, Slovenski valček in polka,  pristal na najvišjih stopničkah večine lestvic narodnozabavne glasbe radijskih postaj, bil reden gost neštetih radijskih in televizijskih programov v Sloveniji in v tujini. Leta 1994 je občasno sodeloval z ansamblom tudi vokalni kvartet 7+ iz Izole. Ansamblu je Skupščina občine Izola podelila plaketo mesta Izola za poseben prispevek k turističnemu razvoju mesta in častni naziv: AMBASADORJI MESTA IZOLE. Posneli so 9 kaset, 8 CD plošč, 2 video kaseti in 1 DVD (vse v založbi Založbe kaset in plošč RTV SLOVENIJA).

​1999. leta preminulega Branka Bembiča nasledi Gianfranko Novak, leta 2001  Ivana Fortuno zamenja Aleš Lavrič, leta 2007 pa Bogdana Frasa zamenja Valter Počkaj. Ob začetku poletne sezone 2008, zaradi zdravstvenih težav preneha s sodelovanjem harmonikar Pino Vežnaver. Nadomesti ga Aleš Segulin. Januarja 2019 ansambel sporazumno zapustita Aleš Segulin, Gianfranko Novak in Valter Počkaj. Z velikim navdušenjem in mladostno energijo sprejmejo povabilo k sodelovanju prekaljeni glasbeniki Maksim Vergan, Niko Poles in Manuel Bubola. Tako lahko ansambel deluje brez prekinitve.

Največ in najraje nastopajo doma, obiskali pa so tudi naše izseljence v Kanadi, 2 krat v Avstraliji, Švici, Avstriji in Italiji. Poleg nastopov na raznih veselicah, prireditvah, festivalih, revijah, televiziji in radiu so sodelovali tudi na številnih dobrodelnih koncertih.

​Ansambel je sestavljen iz tria (harmonika, kitara, bas kitara) ter pevke in pevcev, igrajo pa tako narodnozabavno, kot zabavno glasbo, saj obvladajo tudi druge instrumente (klaviature, bobni, saksofon). Gojijo tudi večglasno petje.

​Uspešnice ansambla: Moj nonič, Je hitla glavo na kušin, Decembrski dan, V naši vasi zvonovi zvonijo, Karamella bella bella, Je bil šum, Ja Ja Ja, Go Go Go, S tabo praznovati, Šinjorina ballerina, Ledene rože, … V letih svojega delovanja si je ansambel pridobil veliko oboževalcev in veliko je takih, ki redno spremljajo njihove nastope in druženja. Vse nagrade si seveda tudi razdelijo z njimi.

​Na prvem mestu jih družita predvsem iskreno prijateljstvo in tovarištvo, takoj zatem pa ustvarjalnost, samokritičnost, primorski temperament in želja, da je glasba okrašena s  kvalitetnim besedilom in razgibano sliko, ali pa obratno; samo, da razveseljuje, pomirja, sprošča, je večini všeč.

Manuela Bubolo 2021 zaradi službenih obveznosti zamenja Jan Čekada.

Festivalske nagrade

leto 1979

ŠTEVERJAN – nagrada za besedilo in izvedbo

leto 1992

ŠTEVERJAN – nagrada za najboljši trio s pevciPTUJ – srebrni Orfej

leto 1993

WURBERK – 3. nagrada strokovne komisije

ŠTEVERJAN – nagrada za najboljši trio s pevci

PTUJ – zlati Orfej, nagrada strokovne komisije za trio s pevci, nagrada občinstva za najboljši ansambel

leto 1994

ŠTEVERJAN – absolutni zmagovalci festivala

PTUJ – zlati Orfej, 1. nagrada občinstva za najboljši ansambel, 1. nagrada občinstva za najboljšo melodijo

FESTIVAL NAREČNE POPEVKE MARIBOR – 1. nagrada strokovne komisije za melodijo, 1. nagrada za najboljši aranžma

leto 1995

ŠTEVERJAN – nagrada občinstva

leto 1996

ŠTEVERJAN – absolutni zmagovalci festivala

leto 1997

PTUJ – nagrada strokovne komisije za najboljšo polko, nagrada za najboljše besedilo

leto 1999

FESTIVAL SLOVENSKA POLKA IN VALČEK – najboljša polka (Karamella bella bella)

leto 2011

ODDAJA NA ZDRAVJE – 2. mesto za Pesem zime

Leto 2014 

Pesem Ledene rože – zmagovalka vseh radijskih in TV lestvic

Leto 2021

Pesem Poljubi me je letna zmagovalka radia Veseljak po mnenju občinstva.

Scroll Up